måndag 6 januari 2014

REITs och känslighet mot högre räntor

Som jag nämnde i ett tidigare inlägg (läs här), så hade REITs ett ganska dåligt år på börsen i USA under 2013. Till stor del verkar det ha berott på en rädsla bland investerare att marknadsräntorna kommer gå upp de kommande åren, vilket gör det svårare för bolagen att dela ut lika mycket pengar som tidigare då räntor är den största kostnadsposten.

Jag har grävt ytterligare i frågan och har fått anledning att tro att dessa farhågor kan vara överdrivna. En sida som jag får mycket inspiration och uppslag till idéer från är Seekingalpha. Det är en amerikansk sajt som erbjuder aktieanalys skrivet av sina medlemmar. De som skriver är ofta professionella analytiker och investerare (hedgefonder, förvaltare etc.) som får betalt för antal sidvisningar av analysen. Ofta skriver dessa professionella investerare på Seekingalpha för att få gehör för sina aktieidéer, som dom självklart oftast redan har investerat i själva. Så kort sagt ska man, som alltid, göra sin egen analys och inte lita blint på det som skrivs. Oavsett så är det en bra källa till idéer.

Den högst rankade analytikern/skribenten inom REIT-området på Seekingalpha heter Brad Thomas. Han har skrivit mer än 400 artiklar som är underhållande att läsa och av god kvalité. I en av hans artiklar diskuterar han och tar fram hårda siffror på hur REITs har presterat när marknadsräntorna går upp (läs här). Sedan 1995 har REITS uppvisat positiv avkastning i tolv av sexton perioder av ränteökningar. Han menar att REITs gynnas av ekonomiskt tillväxt vilket ofta sammanfaller med miljöer med högre räntor.

Analyschefen för NAREIT, en branschorganisation för amerikanska REITs, är inne på samma linje i denna intervju där han faktiskt intervjuas av Brad Thomas själv. Notera att Brad Thomas har tagit en del av siffrorna i sin artikel från NAREIT. Analyschefen menar att vi fortfarande är tidigt i denna "fastighetscykel" och att uthyrningsgrader och hyrestillväxt är de drivarna man ska fokusera på. Dessa förbättras i perioder av ekonomisk tillväxt.

Hur tror ni REITs presterar i miljö av högre räntor?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar