torsdag 2 januari 2014

2014 here I come!

Så då var det dags för ett nytt år! Trots att jag följt börsen ganska noga under ett antal år så var det först under 2013 som jag började bygga upp en portfölj. 2014 blir det första året som jag sätter upp specifika årsmål.

Innan jag går in på målen så kan det vara bra att ta en titt på utgångsläget. För närvarande ser det ut som följande:


Totalt har jag 278k i aktier och likvida medel, varav 166k just nu är placerade i aktier (min nuvarande portfölj kan ni se i högerspalten på bloggen.) Jag har alltså 112k i "torrt krut" som är redo att placeras.

Som många andra svenskar återfinns en stor del av min förmögenhet i boendet. Jag har även redovisat det här, men när jag talar om mina mål (1mkr vid 30 och 10mkr vid 40) så exkluderar jag de pengar som investerats i boende. Detta kan verka skevt, men jag ser de pengarna som låsta så länge jag behöver ett boende och jag kommer därför inte kunna disponera de pengarna på samma sätt som mina övriga aktier och likvida medel.

Målet för 2014 är att posten aktier samt likvida medel ska överstiga 500k. Målet är att under året kunna lägga undan 200k. Resten av portföljtillväxten ska komma genom värdestegringar. Lyckas jag spara 200k krävs det alltså en ganska begränsad värdestegring för att nå upp till mitt årsmål. När jag startade bloggen hade jag samma mål för nästa år (alltså 500k i sparande) som jag har idag. Då hade jag dock trott att jag skulle ha en lägre utgångspunkt (ca 264k) vilket skulle kräva ett högre avkastningsmål (12%). I slutet av 2014 tror jag 12% är något man ska vara mäkta stolt över om man lyckats uppnå det, då jag tror det kan bli ett tufft börsår. Därför känns det skönt att veta att jag även kan uppnå mitt mål med en lägre avkastning.

Hur ska jag då placera under 2014?
Jag kommer fokusera ännu mer på bolag av hög kvalité, både svenska och utländska sådana. Jag kommer dock troligtvis fortfarande ha lite kryddor i portföljen. Istället för att ha mina likvida medel på sparkontot så kommer jag placera en del i Atlant Stability, tills dess att jag hittar goda möjligheter på aktiemarknaden. Atlant Stability är en blandfond som placerar på både aktie- och räntemarknaden. Historiskt har den visat en jämn och fin värdeutveckling och ganska låg korrelation med aktiemarknaden. Den enskilt största negativa avkastningen för fonden skedde Augusti 2011 med en avkastning på 1%. Samma månad var OMX ner 10%. Historiskt har fonden avkastat mellan 3% och 7% per år. Med tanke på den relativt stabila utvecklingen, känns det bättre att placera överlikviditet i Atlant Stability än exempelvis på ett sparkonto.

Generellt tycker jag dock det är svårt att hitta attraktivt värderade aktier just nu. Dessutom tror jag att börsen kommer ha en skakigare resa i år än vad det var under 2013. Det krävs att vi får se en fin vinsttillväxt i bolagen för att börsen ska fortsätta utvecklas positivt. De senaste åren känns det som att det främst är den stora likviditeten i systemet samt dålig avkastning för andra alternativ har gjort att börsen stigit.

Castellum är ett fint bolag som jag hoppas öka i under året. Dessutom är jag sugen på att investera i Atlas Copco, trots att den tuffa utvecklingen i gruvindustrin har slagit mot bolaget.

Vilka kvalitetsbolag tycker ni är mest intressanta i dagsläget?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar